Chaga

Chaga er en antapogen sopp/kjuke som vokser på bjørketrær.

I 2015 ble chaga kåret til årets urt i Finnland pga. dens mange helsegevinster. I Norge har urten blitt brukt særlig blandt samene men i de siste årene har mange fått øynene opp for den, og den har i senere tid blitt omtakt i en rekke medier. Chaga har blitt brukt i folkemedisinen siden kanskje før 1500-tallet blandt befolkingen i en lang rekke land, deriblandt Russland, Sibir, indianerstammer i Nord-Amerika, Finnland og Kina. Nå er den også en av de heteste trendene i treningsstudioer i USA.

Chaga er verdens hittil funnet sterkeste antioksidant og inneholder en nesten komplett aminosyrerekke samt masse mineraler og vitaminer.

Vi høster chaga i den Norske fjellheimen og videreforedler den skånsomt.

Uttrekk fra chaga kan også brukes til kjæledyr som av hund, katt og hest.

Ønsker du å lage tinktur av Chaga? Her har du oppskrift på dobbeltekstrahert tinktur:

 

HVORDAN LAGE CHAGA TINKTUR

Fyll et norgesglass el. lignende (viktig at det er tett) med oppmalt chaga.

Tilsett deretter 50% sprit, eller sterkere til glasset er fyllt opp.

Sett på lokk, sørg for at det er tett og sett det på et mørkt sted i 3-4 uker.

Glasset bør snues 1 gang daglig.

 

Etter 3-4 uker siler du av spriten og oppbevarer den separat.

Putt chaga-restene i en kjele (IKKE aluminium) og tilsett 2 liter vann.

La dette trekke på ca 70 grader i noen timer, avkjøl og putt det i fryseren i et par dager.

Dette avtrekket skal du nå på nytt tilsette 2 liter vann og nok engang la det trekke i noen timer, eller til det er ca en liter eller mindre.

 

Bland avtrekket med spriten du silte av tidligere og din dobbelt ekstraherte chagatinktur er ferdig!