Nybrent KAFFE

KAFFE

Nordmenn er og blir et kaffedrikkende folk, og vi drikker mer kaffe enn de fleste andre land i verden. I alle fall er vi det pr. i dag, selv om te stadig vekk blir mer og mer trendy.

Hos Urteboden finner du nybrent kaffe som er brent i Norge i fra 2 utvalgte leverandører som begge står for kvalitet! Du kan lese mer om dem under hver sin kategori, Selbu Kafferøsteri og Solberg & Hansen.

Snart kommer det masse søtt og godt på  butikk menyen også.

En kort innføring i brennings- og malingsgrader;

Kaffe kan brygges på mange ulike vis og valget er ditt enten du velger kaffetrakter, bål, mokkakanne, aoropress, håndbrygget kaffe osv.

Har du smakt en kopp svart kaffe som du likte svært godt? Eller kanskje en kaffe som du ikke likte fullt så mye men nøyaktig hvorfor er vanskelig å sette ord på? I så fall kan det hende at det er en viss brenningsgrad på kaffen som du foretrekker. Syrlighet, bitterhet og fyldigheten er bare noen av faktorene som påvirkes av brenningsgraden.

Det skilles mellom lysbrent, mellombrent og mørkbrent kaffe og brenningsgrader fra 1-7. 

En lysbrent kaffe er kjent for sin evne til sin evne til å få frem mer livlige og unike smaker fra kaffen.

Hos en mellombrent kaffe er smakene og aromaene som oppstår i brenningsprosessen mer merkbare og smaken på kaffen kan oppleves som noe krydret. Koffeinen er delvis redusert, men inneholder likevel mer koffein enn en svært mørkbrent. 

Mørkbrent kaffe vil vanligvis ha en fyldig og bitter smak slik som en mørk sjokolade, og vil kunne inneha hint av en brent og røykfylt aroma.  Mengden koffein blir betydelig redusert gjennom denne prosessen og sødmen i kaffen blir fremhevet når den brennes svært mørkt. Mørkbrent kaffe egner seg utmerket til espressomaskiner og automatiske kaffemaskiner.

I tillegg vil malingsgrad ha stor betyding for resultaltet smaksmessig. 

Smaker kaffen din bittert og beskt kan det være lurt å kverne den grovere. Dersom den derimot er sur og tynn burde du kverne finere. 
Vanlig blandingsforhold er 60 gram kaffe per liter og det er essensielt at temperaturen ligger på rundt 93-96 grader når den serveres. Er temperaturen for kald blir kaffen sur, for varm så blir den besk og bitter. 

Urteboden selger Wilfa kaffekverner men har foreløpig valgt å la det være bestillingsvare - 1 ukes leveringstid.

ISKAFFE

Sommerstid kan også kanskje iskaffe og her følger en kort innføring i hvordan man lager den på ulike vis;

Enkle oppskrifter på nydelig, sort iskaffe

Iskaffe på kaffetrakter

Når du lager sort iskaffe på trakter erstatter du noe av mengden vann med isbiter.

Slik gjør du:
- ha 50 gram filtermalt kaffe i filterholderen
- fyll kaffekolben med 200 gram isbiter
- dryss 10 gram sukker over isbitene (kan sløyfes)
- fyll vannbeholderen med 5 dl vann
- brygg kaffen over kolben som er fylt med isbiter
- følg med: fjern kolben fra platen på trakteren straks kaffen er traktet ferdig
- rør rundt i kolben for å løse opp det siste av sukkeret og isbitene som ikke har smeltet
- server i glass med nye isbiter

Denne oppskriften gir ca 7 dl iskaffe, nok til fire små glass eller to store.

Dette er en grunnoppskrift som kan variere fra trakter og type kaffe. Prøv deg frem med mengde kaffe og vann til du får frem den smaken du liker best.

Håndbrygg over isbiter

Håndbrygget iskaffe tar utgangspunkt i oppskriften du bruker til vanlig, men du bytter ut en del av vannet med isbiter.

Med utgangspunkt i et lite Kalitabrygg (250 g) blir oppskriften slik:
15 g kaffe
100 g isbiter
150 g nykokt vann

Fyll kolben med isbiter før du starter bryggingen. Det viktige når man lager iskaffe er å kjøle ned kaffen med en gang, derfor brygges den direkte over is istedet for å tilsette isen etterpå.

Brygg håndbrygget som normalt, men hold gjerne en litt lavere vannstand enn hva du pleier.

Server det ferdige brygget umiddelbart, i glass med nye isbiter.

Iskaffe med Aeropress

Sort iskaffe

Her er vår oppskrift til iskaffe på Aeropress. Oppskriften er nok til 1 glass.

Du trenger:
18 g filtermalt kaffe
1,5 dl kaldt vann
100 g isbiter
sukkerlake (kan sløyfes)

Hell kaffen over i Aeopressen og start timeren i det du heller på vannet. Rør godt om og sett på stempelet. La den trekke i ett minutt før du presser kaffen over et glass med isbiter.

Om du ønsker søtning i kaffen kan du helle et par dråper sukkerlake over isbitene før brygging. Sukkerlake lages enkelt ved å blande sukker og nykokt vann, som du avkjøler og heller på en egnet flaske.

Kaldbrygget kaffe

Kaldbrygget kaffe blir enkelt med Dripster Brew Jar, en glassbeholder med metallfilter og lokk.

Bruk kaffe kvernet til presskanne og beregn mellom 7-10 g kaffe pr dl vann.

Slik gjør du:
- fyll glasset med 8 dl friskt, kaldt vann
- hell kvernet kaffe i filteret og plasser den i glassbeholderen.

Sett filteret sakte på plass, så renner ikke vannet over kanten. Det er viktig at du har i vann først, og ikke heller vann gjennom kaffe og filter.

- skru på lokket godt
- gi glassbeholderen en liten "shake" for å være sikker på at all kaffen er fuktet
- sett den i kjøleskapet over natten

Bryggetid er 14-16 timer. Når brygget er ferdig fjerner du filteret. Det du ikke drikker med en gang kan du oppbevare i beholderen i kjøleskapet i flere dager.

Tips til smakstilsetninger

Det er lite som slår de rene smakene i en sort iskaffe. Likevel er det spennende å prøvde seg frem med søtning og smakstilsetninger.

Som eksempel kan litt sukker i en kaffe fra Colombia være med å fremheve dens naturlige sødme. På samme måte kan en tanke sukker få frem fruktigheten i en intens og fruktig kaffe fra Kenya, enda mer. Kaffe fra Etiopia er fruktig og frisk, og smaker spennende med en liten skvis sitron. Du kan også prøve med appelsin. Eller bare litt zest. Noen topper også iskaffen med sodavann.