Sort te

Sort te er nok den typen med te som er mest kjent og drukket i Norge. Earl grey, chai, English breakfast, Darjeeling, Assam og Ceylon er typer sort te mange har vært borti.

Men hva er egentlig sort te? Eller kanskje enda mer interessant; hva kan sort te være? 

Det som gjør at te kan klassifiseres som sort te er hovedsakelig graden av oksidering bladene er blitt utsatt for. I motsetning til grønn te hvor bladene varmebehandles så fort som mulig etter innhøstning for å unngå oksidering, lar man bladene som skal bli sort te oksidere. Bladene blir rullet for å sette i gang en kjemisk reaksjon i bladene som gir smaken og fargen som kjennetegner sort te. Rullingen oppmuntrer oksidering og til slutt til blir bladene varmebehandlet for å stoppe oksideringsprosessen.

Detaljene i produksjonen vil og variere avhengig av hvilken innhøstning eller hvilken gård det er. For eksempel grad av risting, hvordan bladene rulles og hvilken innhøstning man bruker til sort te.Og herfra kunne vi ha skrevet flere kapitler, men velger å stoppe der. 

Den gangen Urteboden ble startet hadde vi ikke tenkt å ha annet enn urte-te på lager. Men så ble som en liten snøball som rullet, det ble te med frukt og bær så kom en hvit te, og andre har kommet til etter det slik som matcha, rooibos, lapacho m.fl. Du finner også disse i egne kategorier. Ja, i tilegg de helseframmende te'ene våre da for ulike plager/sykdom som vi har satt sammen selv.

Men der skulle det være stopp!

Neida, vi ser jo den økende trenden i forbindelse med at folk går over fra kaffe til te, de yngre går direkte til te uten å først innom kaffe osv. Så da blir det sort te her også, særlig siden den også kan være en fin base å blande urter inn i. Noe bredt utvalg kommer vi ikke til å ha, kun noen få som vi plukker ut blandt det vide spekteret som finnes, og så bytter vi heller litt om på underveis.

Kaffe? Ja, det kommer .... følg med, for den er faktisk brent her i Norge!